21 Temmuz 2014 Pazartesi

Yüksek Lisans (Master) Programlarına Başvurma Hakkında...

Malum üniversite mezuniyetleriyle birlikte yüksek lisans yapma fikirleri de bir bir kafalarınızda soru işaretleri oluşturmaya başlıyor. Şuan yüksek lisans yaptığım için size bu konuda biraz yardımcı olabilirim diye düşündüm.


Dilerseniz başlıklar halinde yüksek lisans programlarına girebilmek için neler gerektiğini inceleyelim.



- Not Ortalaması:






Tabi ki yüksek lisans için lisans yani üniversite diplomanız olması gerekiyor. Lisans eğitiminizin son senesinde ya da lisanstan mezun olmanıza engel olan  bir dersiniz bile kalmış olsanız yüksek lisansa başlayamıyorsunuz. Tamamen lisans eğitiminizin bitmiş olması gerekiyor!

En önemli konulardan biri üniversiteden mezun olurken ki not ortalamanız. Şayet lisans hayatınız boyunca master programına katılma fikriniz varsa ders notlarınızı yüksek tutmak yararınıza olacaktır. Tabi mezun olmasına yakın "acaba yüksek yapsam mı?" diyenler için bu tavsiyeyi veremeyeceğim. Onlar için de umarım 2.50'yi geçmiştir diyelim napalım :)

Çoğu master programı için en az 2.00 ortalama sınırı var. Ortalamanız ne kadar yüksekse doğal olarak o kadar fazla seçilme şansınız oluyor. Hatta bazı üniversiteler 3.00 ya da 3.50 ortalaması olmayanların başvurmamasını da katılım duyurusunda belirtiyor. 
Sonuç itibariyle ne kadar iyi ortalama o kadar iyi okul + seçilme şansı!




- ALES Sınavı:






Yüksek lisans programlarına başvurabilmeniz için ALES sınavına girmeniz gerekiyor.
(Tezsiz yüksek lisans programları ALES sınavı istemiyor diye biliyorum.)
Temelde üniversite sınavına benzeyen bu sınavdan da yine ne kadar yüksek not alırsanız o kadar iyi tabi ki. En önemlisi kesinlikle barajı geçmeniz. Bildiğim kadarıyla barajı geçemezseniz hiç bir okula başvuramıyorsunuz. Ama gözünüz korkmasın bence çok zor değildi.

Yine ortalama başlığında söylediklerim burda da geçerli. Türkiye'nin belli başlı üniversitelerinin bir çoğu (en iyiler) ALES'ten de bir puan belirleyip onun altında kalanların başvurusunu kabul etmiyor.



-YDS Sınavı:





Özellikle yabancı dille eğitim yapacak olan okullar yüksek lisans programlarına başvurularda Yabancı Dil Sınavı'nı da önemsiyorlar. Yine ALES'te olduğu gibi bu sınavda da barajı geçmeniz ve puanınızla, seçilme olasılığınız doğru orantılı.

Genelde eğitim dili Türkçe olacak okullar Yabancı Dil Sınavı zorunluluğu koşmuyor.




- Başvuru Tarihleri: 










Her okulun farklı başvuru tarihleri olduğunu unutmayın. Bazı okullar bir hafta ya da on beş günle sınırlandırırken bazıları bir ayı bulabiliyor. Mutlaka istediğiniz okulun internet sitesinden ya da telefon yoluyla başvuru tarihlerini öğrenin.

Eğer varsa mülakat tarihlerini de öğrenmeyi unutmayın.



- Mülakat:






Bir çok okul yüksek lisans programları için yüz yüze görüşme yani mülakat tekniğini de kullanıyor. Önümüzdeki günlerde okul mülakatıyla ilgili bir yazı da yazacağım. Genelde katılmak istediğiniz programla ilgili, neden bu eğitimi almak istediğinizle ve ya niçin bu okulu seçtiğinizle ilgili soruların geldiği bir ya da daha fazla hocayla bir görüşme yapıyorsunuz.

Önceki faktörler dışında mülakatında seçilmenizde fazlasıyla etkisi oluyor benden söylemesi.



Benim yüksek lisans başvurusu için geçtiğim yollar bunlardı. Mülakatla ilgili bir yazı da yakında blogumda olacak.
Bunlar dışında öğrenmek istediğiniz bir şeyler varsa lütfen aşağıda sorun, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.


Sevgiler...

4 yorum:

  1. şurayı anlamadım
    Son senenizde ya da bir dersten bile kalmış olsanız yüksek lisansa başlayamıyorsunuz.

    ya da dan sonra sanki bir şey eksik
    dönem boyunca mı dersten kalmamış olmak gerekiyor.
    Benim dönem uzattığım bir dersim vardı da hem de son sene :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın anlayamamakta cümlede bir düşüklük olmuş. Şimdi düzelttim. Demek istediğim elinize lisans diplomasını aldıktan sonra başlayabiliyorsunuz. Lisansın son yılında başlamak falan yok ya da mezun olmanızı engelleyen bir dersiniz var, o durumda da başlayamıyorsunuz:)

      Sil
  2. Daha bu sabah abimin "Yüksek lisansa başvursana." temalı konuşmasından sonra yazına denk gelmiş olmak... En çok kafamı kurcalayan konu mülakat. Allah'ım mülakata girip rezil olup çıkmak falan, kafamda kurduklarımı bir bilsen :) Mülakatlar hakkındaki deneyimlerini de en kısa zamanda bekliyorum. Kafam oldu 1500, yardım lazım :( Ellerine sağlık bu arada. Bilgilendirmen için çok sağol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahah gerçekten çok iyi denk gelmiş bu yazı. Bir iki gün içinde mülakat yazısını da yayınlayacağım.

      Sil