11 Ağustos 2014 Pazartesi

Yüksek Lisans (Master) Mülakatları Hakkında!

Merhabalar! 
Geçtiğimiz hafta sizlerle yüksek lisans yapabilmeniz için gereken bilgileri paylaşmıştım ve o yazıda mülakatla ilgili bir yazı yazacağımı söylemiştim.
İşte bu yazı o yazı.

Mülakatla ilgili fikirlerimden önce diğer yazıyı okumak isteyenler buradan o yazıya ulaşabilirler.


İlk olarak söyleyeceğim şey, mülakat gününden önce mutlaka başvuracağınız okulla ilgili biraz bilgi sahibi olun. Konuyu biraz açmam gerekirse; size neden bu okulu seçtiğiniz sorulduğunda:
"Evime yakındı.
Dersler akşam olduğu için.
Diğer okullar daha yüksek ortalama istiyor."
gibi cevaplar vermemeniz için o okulun sizin girmek istediğiniz bölümündeki öğretim üyeleriyle ilgili, ders içerikleriyle ya da okulun vizyonuyla ilgili biraz bilginiz olsun.






Zaten günümüzde bu tarz bilgileri edinmek için internette yarım saat geçirmeniz yeterli. Okulun sitesi ya da okulda daha önceden sizin gireceğiniz programın öğrencisi olanların oluşturduğu bir forum sitesinden istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.




İkinci olarak, mutlaka o görüşmeyi ciddiye aldığınızı gösterecek bir görüntü sergileyin.
 Peki bu ne demek?

Kıyafetiniz, saç, makyaj ya da erkekler için sakal-bıyık gibi faktörlerden söz ediyorum. Bunu biraz iş görüşmesi gibi düşünmek abartı olmaz. Sonuçta yüksek lisans üniversite gibi değil. Hayata artık atılmış ve belli bir alanda uzmanlaşmak istediğinizi ilk olarak en iyi dış görünüşünüzdeki ciddiyetle anlatabilirsiniz.





Bayanlara tavsiyem kumaş etek ya da pantolon seçmeleri ve eteğin boyunun diz üstünden yukarıda olmaması.
Tabi ki iş mülakatı gibi takım giymenize gerek yok ya da illa ceket giymeniz gerekmiyor fakat biraz ciddi bir görüntü elde etmeniz önemli.
Topuklu ayakkabı yerine babet ya da spor ayakkabı/sandalet dışında biraz daha ciddi bir ayakkabı tercih edebilirsiniz. Fazla dekolteli giysiler giymemenizi ve ağır makyajdan kaçınmanızı da şiddetle öneriyorum.






Erkek adaylara gelecek olursak yukarıdaki gibi ceket kravat giyinmenize gerek yok ama bence en önemli olan şort ya da eşofman gibi gayrı ciddi parçalar seçmemeniz ve yine bayanlardaki gibi spor ayakkabı ya da terlik giymemeniz. Nacizane fikrim saç ve sakal konusunda da mümkün olduğunca bakımlı olmanızdan yana.
Saçlarınızı kestirin falan demiyorum ama yataktan kalmış görüntüde olmasın mümkünse.





Okul mülakatlarında genelde 2-6 arası öğretim üyesinden oluşan bir grubun olduğu odaya girersiniz. Kalabalık olması sizi korkutmasın çünkü genelde bir ya da iki hoca soru sorar ya da sizinle konuşur.
Diğerleri sizin yanınızda götürdüğünüz belgeleri (ales,yds,transkript vs ) inceler ya da duruşunuzu, kıyafetinizi,el-kol hareketlerinizi inceler. Açıkçası bazıları da orada bulunmak zorunda olduğu için bulunup bir şey yapmıyor :)



Öncelikle genelde ;
Neden yüksek lisans yapmak istiyorsun?
Neden bu alanda yüksek lisans yapmak istiyorsun?
Bu okulu neden seçtin?
şeklinde sorular sorulur. Eğer çalışıyorsanız hangi alanda ya da nerede çalıştığınız sorulabilir. İş yeriniz istediği için mi yoksa kendiniz mi yüksek lisans yapmaya karar verdiniz gibi sorular gelebilir.

Önemli olan sakin olmanız. İnanın heyecanlanacak bir şey yok. Oradaki kimse size özel sorular hazırlamıyor ya da şahsi olarak size kin gitmüyor. Siz önce giren ya da sizden sonra girecek adaya yaptıkları muamelenin aynısını yapıyorlar.








5 en fazla 10 dakika sürüyor zaten mülakat diğer adaylarda beklediği için. O 5-10 dakikada fazla bir şey de soramıyorlar.

İlk soruların ardından mesleki sorular sorulabiliyor. 1-2 tane bölümünüzle ilgili genel konulardan soru soruyorlar. Tabi ki daha iyi eleme yapmak isteyen okullar daha da detay sorabiliyor.

Odadan çıkınca kuş gibi hafifliyorsunuz zaten. Benim için esas gerilim sonuçları beklemekti. Yaklaşık 15 gün sonra açıklanıyor. Başvurduğunuz okulların sitelerini sık sık takip etmenizde yarar var.


Herkese bol şans...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder